پلیمر یا بزرگ مولکول یا بسپار، مولکول بسیار بزرگی است که از اتصال چند صد مونومر به یکدیگر و تشکیل زنجیره های بلند شکل می گیرد. کلمه polymer ریشه یونانی دارد و از کلمه "پلی" به معنای چند و "مر" به معنی بخش یا قسمت تشکیل شده است. هر دو پلیمر مصنوعی و پلیمر طبیعی نقشهای اساسی و همه گیر را در زندگی روزمره، ایفا میکنند.
از زمان های گذشته صنعت بسته بندی در تمامی امور تولیدی محصولات مختلف ارزش بسیار بالایی داشته است. به طوری که کاربر زمانی به خرید محصول تمایل خواهد داشت که ظاهر جذابی داشته باشد. به همین دلیل طراحی نوع بسته بندی کالاها و مواد مختلف نیاز به کسب اطلاعات کافی در این زمینه دارد.
بسته بندی که شامل ایجاد پوشش مناسب برای تمامی محصولات موجود در بازار می باشد، به عنوان یکی از اصلی ترین امور پیش از عرضه هر کالایی بسیار حائز اهمیت است. بسته بندی محصولات مختلف فواید زیادی دارد که با شناخت آن ها به ارزش واقعی این امر مهم پی خواهید برد. مواد یا وسایلی که نیاز به بسته بندی دارند، بسیار زیادند. حتما در طول روز با محصولات بسیاری سر و کار دارید که همگی با شکل و نوع خاصی بسته بندی شده اند. بهتر است بدانیدکه این تجهیزات و مواد گوناگون با برنامه ریزی دقیق در زمینه بسته بندی که شما آن را مشاهده می کنید، وارد بازار میشوند.
صنعت کشاورزی یکی از مهم ترین صنایعی است که در زندگی همه اهالی کره زمین تاثیر دارد. درک تاثیر صنعت کشاورزی بر زندگی و اقتصاد جهان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. کشاورزی بزرگترین صنعت جهان محسوب میشود. بیش از یک میلیارد نفر در جهان در این صنعت اشتغال دارند و سالانه بیش از 1.3 تریلیون دلار غذا تولید می کنند.
در حوزه کشاورزی، پلیمرها برای کاربردهای بسیاری روز به روز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. پلیمرها در صنعت کشاورزی با به ارمغان آوردن دستاوردهای بسیاری، انقلابی در این حوزه ایجاد کردهاند. آنها در ابعاد مختلف صنعت کشاوزی از تولید محصولات آفت کش تا تولید محصولاتی که به بهبود کیفیت و باردهی محصولات نقش دارند وارد شدهاند و به ارائه راه حلهای حل مشکلات پیش روی این حوزه می پردازند. از این رو بکارگیری آنها در بخشهای مختلف این صنعت همچنان با استقبال طراحان و مهندسان این حوزه روبروست. برخی از کاربردهای آمیزه های پلیمری در سه بخش مهم صنعت کشاورزی یعنی بخش لوازم و تجهیزات آبیاری (قطعات و شلنگ های آبیاری قطره ای)، بخش لوازم و تجهیزات گلخانه ای (فیلم های گلخانه ای و فیلم های پوشش دهی یا مالچ کشاورزی) و بخش لوازم و تجهیزات بسته بندی محصولات هستند.
سیستم حمل و نقل عمومی مجموعهای از امکانات، تجهیزات، و زیرساختهایی است که هدف آن جابجایی مسافر به صورت انبوه با کیفیت مطلوب است. در یک سیستم حمل ونقل عمومی از انواع وسایل حمل و نقل مانند اتوبوسها، قطارها، هواپیماها و… استفاده میشود. امروزه مواد پلیمری در صنعت حمل و نقل عمومی نقش محوری را ایفا میکنند.
استفاده از قطارهای مسافربری، مترو، منوریل و به طور کلی وسایل حمل و نقل عمومی مختلف در کشورهای مختلف گسترش یافته و همین امر سبب شده است تا طراحان به فکر سبک کردن و کاهش هزینه های مختلف این وسایل شوند.
مواد پلیمری به واسطه بهبود عملکرد و کارایی این وسایل مورد توجه زیادی قرار گرفتهاند. در حقیقت این مواد میتوانند در بسیاری از موارد جایگزین مواد سنتی مانند چوب، فلزات و… شوند که مزایایی همچون کاهش وزن، کاهش مصرف سوخت، افزایش توان طراحیهای پیچیده، مقرون به صرفه بودن، آسانی در نصب و… از مزایای چشمگیر بکارگیری مواد پلیمری در این صنعت است که توانسته بسیاری از شاخصهای کیفیت را در این صنعت برآورده کند. از جمله مهمترین رزینهای مورد استفاده در این صنعت رزینهای ترموست شامل انواع رزینهای پلی استر، اپوکسی، فنولیک و اکریلیک است. الیاف شیشه، کربن و آرامید اصلیترین مواد تقویت کننده مصنوعی در این صنعت است که به صورت نمد، الیاف بلند و پارچه بافته شده و… مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی از مواردی که بیشترین سهم را در حمل و نقل عمومی دارد انواع قطارها است. مزایای فوق العاده بکارگیری مواد پلیمری در انواع قطارها باعث شده است که تقریبا در بسیاری از بخش های مختلف انواع قطارها مانند سقف (کامپوزیت های پلیمری)، کف (پلاستیک فشرده و تقویت شده)، پنلهای داخلی و خارجی، کابینها، سرویس بهداشتی، مبلمان (فوم ها و پلاستیک ها)، درها، دمپرها و ضربه گیرها (لاستیک یا کائوچوی پلیمر) و… از مواد پلیمری استفاده شود. افزایش کارایی، سبکی، زیبایی، صرفه اقتصادی، ایمنی بیشتر و… همه از مزایای بکارگیری این مواد در این وسایل است. برای مثال تحقیقات نشان می دهد حدود 30 درصد از وزن قطارها علاوه بر کاهش سوخت، افزایش فضا و دیگر مزایا، با بکارگیری این مواد کم میشود. شرکتهای بزرگی مانند زیمنس و… که در تولید انواع وسایل حمل و نقل ریلی فعالیت میکنند در حال حاضر هم به طور گسترده ای از مواد پلیمری استفاده میکنند و در حال گسترش استفاده از این مواد هستند.
یکی دیگر از وسایلی که در سیستم حمل و نقل عمومی بکار میرود، اتوبوسها است که شامل اتوبوسهای برقی، اتوبوسهای شهری در انواع مختلف (BRT و…)، اتوبوسهای بیرون شهری و… است. سیستم های حمل و نقل عمومی که بر پایه اتوبوسها هستند به مراتب هزینههای کمتری نسبت به سیستمهای ریلی دارند. مواد پلیمری به عنوان فناوری نو با به ارمغان آوردن مزایای چشمگیرش تقریبا امروزه در بسیاری از بخشهای سیستمهای اتوبوسرانی بکار گرفته میشود. گستره بکارگیری این مواد از ساخت قطعات مختلف اتوبوس تا بکارگیری آنها در ساخت ایستگاه ها و… است. بکارگیری مواد پلیمری باعث بهبود عملکرد، سبکی، افزایش زیبایی و… در انواع اتوبوس ها شده است. بحران انرژی و محیط زیست هم عوامل مهمی هستند که جایگزینی مواد سنتی با مواد پلیمری توانسته تا حدود خوبی به آنها بپردازد.
از جمله کاربرد های پلیمرها در قسمت های مختلف این صنعت می توان به تایر (لاستیک یا کائوچوی پلیمری)، چراغ ها (پلاستیک)، اتاق (کامپوزیت پلیمری) و .... اشاره کرد.
برخی پلیمرها حدود 10 برابر از همتای فولادی خود سبک تر و حدود 50 درصد از آلومینیوم سبک تر هستند. بدلیل همین کاهش وزنی پلیمرها در ساخت هواپیماها بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و این اتفاق سالانه میزان زیادی سوخت و انرژی را ذخیره می کند.
هزینه ساخت برای پلاستیک ها نیز بسیار پایین تر است. برخی از پلیمرهای پلاستیک بسیار سخت هستند و طی سال ها و در شرایط جوی متفاوت دچار خوردگی و پوسیدگی نمی شوند.
استفاده از پلاستیک های شفاف به جای شیشه در پنجره های هواپیما امنیت را بسیار افزایش داده است.
پلاستیک ها قابلیت طراحی و شکل پذیری بیشتری در مقایسه با فلزات دارند.
Polyetheretherketone (PEEK) پلاستیکی که با نام تجاری PEEK به عنوان یک پلیمر نیمه کریستال و ارگانیک شناخته می شود. این پلیمر خواص مکانیکی و گرمایی متعددی دارد که از آن جمله می توان به مقاومت نسبت به خزش و مقاومت در برابر اشتعال و رادیو اکتیو اشاره کرد. همچنین قابلیت مقاومت بالایی نسبت به هیدرولیز دارد، این بدان معناست که نفوذ آب و بخار به آن امکان پذیر نیست. دمای عملکرد این پلیمر بیش از 450 درجه فارنهایت است. ترکیبی از خواصی که به آن اشاره شد و رنج بالای دمای عملکرد، استفاده از این پلاستیک را در صنعت هوایی بسیار گسترده کرده است و کاربرد آن را در شیر صندلی ها و چرخ دنده ها می باشد.
استفاده از کامپوزیت ها در صنایع مختلف به ویژه صنایع دریایی به علت دارا بودن مزایای منحصر به فرد آنها از قبیل خواص خوب مکانیکی، خواص استحکامی بالا، سبکی، مقاومت در برابر خوردگی، خراش و ضربه، فرکانس طبیعی بالا، شکل پذیری فوق العاده و آسانی کار با آنها و عمر مناسب در برابر پدیده خستگی رونق خاصی پیدا کرده و نگاه جدی در این عرصه ایجاد نموده است. همچنین استفاده از کامپوزیت ها در صنعت کشتی سازی باعث افزایش کارایی شناورها (افزایش پایداری و افزایش ظرفیت حمل بار) و کاهش هزینه ها (تعمیر، نگهداری و مصرف سوخت) می گردد. مواد کامپوزیت می توانند نه تنها برای کاربردهای سازه ای بلکه برای کاربردهای گوناگونی همچون گرمایی، الکتریکی و غیره نیز مورد استفاده قرار گیرند.
پلیمر ها، رشته های طویل کربنی هستند که در صنایع مختلف، کاربرد های زیادی دارند. یکی از تاثیرگذار ترین دلایل پیشرفت تجهیزات پزشکی را می توان شناسایی و تولید پلیمر های مناسب این حوزه دانست.
مهمترین پلیمر ها در تولید قطعات پزشکی
پلی یورتان (پلاستیک، ترموپلاستیک و ..)
پلی کربنات (پلاستیک)
پلی استایرن (پلاستیک)
پلی تترا فلورو اتیلن
پلی سولفون
پلی ونیل کلراید (PVC)
سیلیکون (لاستیک، رزین، پروتز و ...)
پلی متیل متا کریلات
پلی استال
پلی آمید ها
پلی آکریلیک ها
پلیمر های سلولوزی
سیلیکون ها کاربر های زیادی در تهیه تجهیزات پزشکی دارند. به دلیل مقاومت حرارتی بالا، عمر طولانی و خواص دی الکتریکی سیلیکون ها، از این پلیمر بیشترین بهره برداری انجام می شود. همانطور که گفتیم، در ماجرای نقش پلیمر ها در تولید تجهیزات پزشکی، سیلیکون قابل چشم پوشی نیست. در تولید قلب مصنوعی ولوله های اندوسکوپی گرفته تا هپارین لاک، سه راهی سرم، انواع لنز های چشم یا حتی چسب زخم، از سیلیکون استفاده می شود. یکی از پلیمر های جدید در خانواده سیلیکون، کوپلیمر سیلیکون یورتان است که کارایی بیشتری داشته و در عین حال آسیب کمتری به محیط زیست وارد می کند. کوپلیمر سیلیکون یورتان، نسبت به سیلیکون دارای مقاومت حرارتی و عمر بیشتری نیز هست.
تجهیزات پزشکی که از پلیمرها در آنها مورد استفاده قرار میگیرد بسیار متنوع بوده و روز به روز در حال پیشرفت هستند. از جمله تجهیزاتی که پلیمرها در تولید آنها نقش مهمی به عهده دارد میتوان به انواع تخت های جراحی، ابزار های جراحی، دستگاه های تصویر برداری اشعه X دستگاه های MRI ، برانکاردها، ویلچرها، ایمپلنت ها و قطعات کاشتنی، پروتز ها، و تثبیت کننده های مفاصل آسیب دیده و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. از این میان تولید قطعات جایگزین اندامهای بدن شامل پروتز ها و ایمپلنتها باعث تحولی شگرف در حوزه پزشکی گردیده است. از این تولیدات میتوان به مفاصل لگن و زانو و مچ و آرنج و شانه اشاره کرد.
شرکت آرون رایا بسپار با بهرهگیری از بروزترین متدهای تکنولوژی دنیا در حال پیشرفت در زمینه طراحی و تولید قطعات مختلف با کیفیت قابل قبول در این حوزه میباشد.
صنایع الکتریکی و الکترونیک به طور عمده از مواد پلیمری به ویژه پلیمرهای مهندسی و آمیزه های لاستیکی و پلاستیکی استفاده میکنند.
این صنایع در قرن اخیر به شدت توسعه پیدا کردهاند به طوری که یکی از ارکان زندگی روزمره شدهاند. از انواع کامپیوتر و لپتاپ گرفته تا موبایل و انواع تجهیزات صوت و تصویری نمونههایی از کاربردهای لوازم الکترونیکی در زندگی روزمره هستند. در بخش اداری نیز انواع پرینتر و دستگاه چاپ و تلفن و فکس و کامپیوتر و مودم و انواع سوئیچ و … کاربرد فراوان دارند. در بخشهای صنعتی علاوه بر انواع سیم و کابل، انواع کلیدها و فیوزها و کناکتورها و رلهها و ترمینال و دیگر قطعات الکتریکی به وفور مورد استفاده قرار میگیرند.
در تولید همه این وسایل پلیمرها به طور عمده مصرف میشوند. مهمترین ویژگی پلیمرها که باعث مصرف زیاد آنها در صنایع الکتریکی و الکترونیک می شود، ویژگی عایق الکتریسیته بودن آنهاست. این ویژگی باعث توسعه صنایع کابل سازی شده است.
همچنین در بخشهای زیادی از کلیدها، فیوزها، کنتاکتورها، رلهها و دیگر دستگاهها و ماشینهای الکتریکی و الکترونیک از عایقهای پلاستیکی در کنار بخشهای رسانای فلزی استفاده میشود.
شکل پذیری ساده پلاستیکها، آنها را برای ساخت بدنه دستگاههای الکتریکی و الکترونیک مناسب ساخته است.
پلیمرهای مختلفی در صنایع الکتریکی و الکترونیک مورد مصرف قرار میگیرند. در صنایع سیم و کابل سازی، انواع پلی وینیل کلراید (PVC)، پلی اتیلن، پلی اتیلن کراسلینک، پلی آمید، پلی استر، سیلیکون و ... مورد استفاده قرار میگیرند.
در صنایع الکترونیک پلیکربنات، اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)، پلی بوتیلن ترفتالات (PBT) و آلیاژهای آنها به طور گستردهای کاربرد دارند.
پلاستیک ها و لاستیک ها به دلیل قابلیت شکل پذیری بالایی که دارند، در تولید قطعات خودرو و همچنین طراحی و زیبایی ظاهری اتومبیل تولید شده، نقش بسیار مهمی دارند. پلیمرهای جدید تولید شده، که برای قطعات خودرو مورد استفاده قرار می گیرند، دارای ابعادی پایدار، مقاومت ضربهای بالا، مقاومت در برابر روغنها و بنزین هستند.
سیستمهای شاسی و زیر بدنه که نیاز به محصولات لاستیکی دارند عبارتند از: آب بند کمک فنر، پایههای لرزشی و فنرهای هوا که همگی به سواری نرم همه رانندگان کمک میکنند. شلنگها و .... عملکرد لازم برای سیستمهای ترمز و فرمان مهم را فراهم میکنند.
ترمزها یکی از مهمترین قطعات اتومبیل هستند و قطعات لاستیکی مورد استفاده در چنین کاربردهایی باید بتوانند در برابر سرما و گرمای شدید محیط و همچنین گرمای اصطکاکی حاصل از ترمزهای روزمره مقاومت کنند.
انواع مختلف ایزولاتورهای لاستیکی خودرو به فلز که به طور خاص برای کاربرد شما طراحی و ساخته شدهاند. این ایزولاتورها برای کاهش ارتعاش، ضربه یا همچنین برای کاهش سطح صدا در هنگام استفاده از خودرو میشوند.
فلوروئلاستومر FKM (وایتون) در برابر گرما، مواد شیمیایی، مخلوط های سوختی و مواد افزودنی سوخت و همچنین حلال های و ترکیبات نفتی و گازی چنان موثر است که به عنصری اساسی برای تأمین نیازهای این دسته تبدیل شده است. با کنترل میزان انتشار و افزایش ایمنی مسافران، تقاضای بیشتر از هر زمان دیگری برای شلنگها و اجزای آب بندی سیستم های سوختی ساخته شده از این جنس مواد شکل گرفته است.
مقررات دقیق آلایندگی خودرو و محیطهای محفظهای موتور، کاربری را برای آببندهای سیستم سوخت، دیافراگمها و واشرها سخت میکند. فقط تعداد کمی از الاستومرهای خاص مانند فلوروئلاستومرها (وایتون) میتوانند تحت چنین شرایطی کار کنند و طراحان سیستم را قادر به رسیدن به هدف نفوذ سوخت نزدیک به صفر کنند.
در اوایل دهه 1990 مبرد کلروفلوئوروکربن، یعنی همان چیزی که سیستمهای تهویه مطبوع خودرو به آن اعتماد میکردند، به دلیل آسیبهای اثبات شده سیافسی بر ازون، به آنچه R-134a شناخته میشود، تغییر یافت. تغییر به R-134a استفاده از روانسازی از نوع دیگری را ضروری میکند. ترکیبی از این روغنکاری جدید و همچنین درجه حرارت بالاتر، باعث شده که انواع فعلی الاستومر که برای کاربردهای آببندی استفاده میشود، منسوخ شود. باید تغییری ایجاد میشد. نیتریل هیدروژنه، با مقاومت خوبی که در برابر چنین شرایطی دارد، خود را در چنین کاربردهایی مفید نشان داد و از محبوبترین الاستومرهای استفاده شده در کاربردهای آببندی سیستم سرمایش خودرو گردید.
سیستم الکتریکی، یکی از جنبههای مهم اتومبیل برای راحتی شخصی و کاربری عمومی خودرو است. برای اینکه این سیستم روان کار کند، اجزای الکتریکی باید از محیط خارجی به خوبی آببند شوند. این آب بندها باید در برابر ریختن احتمالی روغن های مورد استفاده در خودرو نظیر روغن موتور، روغن ترمز، روغن هیدرولیک و ... مقاومت شیمیایی مناسبی داشته و همچنین در برابر حرارت داخل موتور مقاومت کند و دچار خشک شدگی و پارگی نشوند.
یک مشکل رایج در سیستم چراغ های خودرو این است که آب یا رطوبت از شکاف آب بند شده نفوذ میکند و وارد چراغ جلو میشود و باعث ایجاد ابر یا مه میشود. برای جلوگیری از این اتفاق، آببندهای مخصوصی در اطراف تمام اتصالات سیم و هر اتصال دیگری که دو قسمت به هم متصل میشوند، اضافه میگردد.
کاربرد لاستیک و قطعات پلاستیکی ساخته شده در سیستم های انتقال قدرت، ترمز، فرمان، مجموعههای کلاچ، موتورها، سیستمهای تهویه مطبوع، باتریها، موتورهای الکتریکی، شیرهای برقی، و در تعداد زیادی از قطعات دیگر مانند لاستیک خودرو و همچنین قطعات داخلی خودرو است.
واشرهای موتور و آب بندهای مورد استفاده در قطعات موتور به الاستومری احتیاج دارند که سوخت و پایداری در دمای بالا را دارند و فلوروئلاستومر وایتون، آمیزه اکریلیک رابر (ACM) ، HNBR و نانو سیلیکون ها انتخاب های مناسبی برای چنین کاربردهایی هستند. محصولاتی که آرون بسپار تولید میکند و از این مواد استفاده می کند، شامل آببند تزریق سوخت (سوزن انژکتور)، آببند پمپ بنزین، واشر منیفولد، دیافراگم و سایر قطعاتی که به محصولات لاستیکی قالب سفارشی نیاز دارند. آرون بسپار با توجه به روند سیستم های موتور و انتقال قدرت که مواد آببندی را به حداکثر فشار می رساند، با تولید مواد جدیدی که قادر به پاسخگویی به این خواستههای سنگین باشند و همچنین مقرون به صرفه باشند، پاسخ داده (نظیر آمیزه های نانو کائوچویی) و به ما امکان میدهد قیمتهای بسیار رقابتی ارائه دهیم.
امروزه بسیاری از سیستم فرمان خودرو، از سیستمهای هیدرولیک فشار قوی استفاده میکنند. آب بندهای این سیستم ها شامل یک آب بند شفت ورودی و آببندهای داخلی و خارجی است. آببند شفت ورودی که به آن آببند پینیون نیز گفته میشود، برای شافتهایی با چرخش آهسته است و دارای فشار عملیاتی 10 تا 20 PSI هستند.
شیلنگ های فرمان برقی به لاستیکی نیاز دارند که تحت شرایط مختلف قادر به عملکرد مناسب هستند. به عنوان مثال، کائوچو به دلیل شرایط طاقت فرسای سیستم انتقال قدرت و موتور، باید مقاومت بالایی در برابر روغن، گرما و ازون داشته باشد. همچنین باید بتواند در برابر درجه حرارت بالا مقاومت کند و از دوام لازم برای کاربردهای طولانی مدت برخوردار باشد.
واشر سرسیلندر معمولاً مهم ترین آببند در موتور خودرو محسوب میشود. واشر فولادی چند لایه به عنوان محصول ترجیحی صنعت خودرو برای آببندی بین سر سیلندر و بلوک موتور شناخته می شود. در این سیستم، چندین لایه از فولاد ضد زنگ نورد سرد با یک لایه نازک از مواد الاستومری پوشانده شده است. این لایه نازک الاستومر با ایجاد یک عمل آببندی بر روی سطح فلز ضمن ایجاد مقاومت در برابر گازها، روغنها و خنک کنندهها، برای ساختار ضروری است.
نیتریل، الاستومری است که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرد، با این حال، فلورالاستومرها (FKM) به دلیل مقاومت در برابر درجه حرارت بالا و مقاومت در برابر مایعات مانند سوختها، مخلوطهای سوخت، خنککنندهها، روغنها و گازهای احتراق، بسیار مورد توجه قرار میگیرند.
گیربکس اتوماتیک یک سیستم پیچیده است که چندین عملکرد مختلف را با هم ترکیب میکند و طراحان آببند را با چالش مواجه می کند. معمولا دو نوع طرح اصلی در سیستم گیربکس وجود دارد: انتقال قدرت چرخ عقب و چرخ جلو (معروف به دیفرانسیل جلو و دیفرانسیل عقب)، که برای جلوگیری از هرگونه نشت نیاز به درزگیری دارند. به عنوان مثال معمولا در طراحیهای انتقال قدرت عقب، از یک درزگیر ورودی استفاده میشود که از نشت سیال در رابط بین مبدل گشتاور و جعبه گیربکس جلوگیری کند. در سیستم های دیفرانسیل جلو نیز از آببند خروجی استفاده میشود تا از نشت، شفت خروجی جلوگیری کند.
دسته موتور، اجزای پیوند یافته لاستیکی به فلزی هستند که برای جلوگیری لرزش و جذب تنش استفاده میشوند.
آرون رایا بسپار با بهره گیری از هنر مهندسین خود در حال طراحی و تولید قطعات مهم با کیفیت قابل قبولی در بخش های مختلف این صنعت میباشد.
نساجی به معنای بافندگی یا ریسندگی می باشد. نساجی هنریست که در آن برای تولید پارچه، دو مجموعه جدا ازهم از نخها و رشتهها را که تار و پود نامیده میشوند، در هم می بافند.
در دهههای گذشته، الیاف پلیمری کاربردهای بسیار زیادی را در صنعت نساجی پیدا کرده است. صنعت نساجی، یکی از قدیمی ترین صنایع است که به تولید الیاف مختلف، تبدیل الیاف به نخ، نخ به پارچه و همچنین بسیاری از موارد دیگر می پردازد. استفاده از پلیمرها، تولید الیاف با ویژگی های مختلفی مثل مقاومت حرارتی بالا، استحکام بالا و… را در این صنعت میسر ساخته است. به طور کلی الیاف پلیمری به دو دسته الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی تقسیم میشوند. با توجه به ویژگیهای مختلف الیاف مصنوعی بهویژه تاثیری که در کاهش قیمت تمامشده محصول به نسبت الیاف طبیعی دارد، توجه صنعتگران را بیش از پیش به خود جلب کرده اند.
الیاف (Fiber) رشته های نازک و بلندی هستند که از استحکام و انعطاف پذیری کافی برای تولید نخ و پارچه برخوردار باشند. الیاف از مواد پلیمري تشکیل مي شوند مواد پلیمري مولکولهاي بسیار بزرگي هستند که از به هم پیوستن مولکولهاي کوچك تري به نام منومر ساخته ميشوند. الیاف مورد استفاده در صنعت نساجی را می توان به طور کلي به دو طبقه طبیعي و مصنوعی تقسیم کرد.
این الیاف خود سه دسته ی گیاهی و حیوانی و معدنی دارند
الیاف گیاهی نظیر الیاف پنبه و الیاف کتان
الیاف حیوانی نظیر الیاف پشم و الیاف ابریشم
الیاف معدنی نظیر الیاف سیلیکاتی (پشم شیشه) و آلمینیوم و ...
صنعت نساجی در دهههای گذشته با تولید پلیمرهای مصنوعی توسعه بسیار چشمگیری را تجربه کرد. پلی استرها جایگزین پنبه شدند، انواع پلیآمیدها جایگزین ابریشم شدند، الیاف اکریلیک جایگزین پشم شد و علاوه بر آن انواع دیگری از الیاف جدید با استفاده از دیگر پلیمرها مانند پلیپروپیلن تولید شدند. الیافهای مصنوعي پرکاربرد در صنایع نساجي الیاف نایلون، الیاف پلي استر و الیاف اکریلیك و پلی پروپیلن هستند.
مهمترین کاربرد مواد پلیمری در صنعت ساخت و ساز شامل عایقهای حرارتی، رطوبتی و صوتی، برای بتن، در لولهها و همچنین برای سنگهای ساختمانی است. کاربرد مهم مواد پلیمری در صنعت ساخت و ساز از فونداسیون گرفته تا سقف جایگاه ویژهای دست یافتند. مواد پلیمری در مصالح مختلف اعم از: کفپوش ها، عایق ها، نماهای بیرونی و داخلی، دیوارپوش ها، روکش آسفالت پلیمری، سقف کاذب، بتنهای اصلاح شده با پلیمر، رنگ ها، چسبهای ساختمانی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
با توجه به مزیتهایی گوناگون این نوع مواد پلیمری در طول این سالها دستاوردهای جدیدی از کاربرد این مواد در صنعت ساختمانسازی کسب خواهیم کرد.
مهمترین کاربرد مواد پلیمری در صنعت ساخت و ساز عبارت است از:
عایقهای حرارتی، رطوبتی و صوتی
آسفالت
بتن
لوله های پلیمری
سنگهای ساختمانی
صنعت نظامی
فرمولاسیون منعطف و پیشرفته مواد پلیمری باعث شده است بکارگیری آنها در صنایع نظامی نیز گسترش بیابد و مورد توجه محققان و طراحان این حوزه قرار بگیرد. کاربردهای گسترده این مواد مانند ساخت وسایل حمل و نقل نظامی، ساخت تجهیزات نظامی، ساخت ایستگاه های عملیاتی و … به دلایل مقرون به صرفه بودن، ایمنی بسیار بیشتر، سبکتر بودن و… بیش از گذشته گسترش یافتهاست که بکارگیری آنها مانند بسیاری از صنایع دیگر، این صنعت را هم با تحولی شگرف روبرو کرده است. امروزه بسیاری از جنگنده های نظامی با پوشش های پلیمری مختلف رادار گریز و مقاوم سازی می شوند تا در سرعت ها و مانورهای شدید هوایی با مشکل مواجه نشوند.
صنعت اسباب بازی یکی از صنایع مهم در امور زندگی است که به عنوان اولین ابزار پرورشی نقش بسیار مهمی در شکل دهی شخصیت، احساسات و جهان بینی کودک در آینده دارد. در عین حال حفظ سلامت کودک حین استفاده از این محصولات بسیار بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. امروزه با پیشرفت علم مواد و به کارگیری پلیمرهای بهداشتی در این صنعت، تولید اسباب بازی های شخصی و عمومی پیشرفت شگرفی داشته است. به عنوان مثال اسباب بازی های کاملا بهداشتی و ساخته شده از پلاستیک های و لاستیک های آنتی باکتریال و بهداشتی قابلیت این را دارند که حتی بدون دغدغه در دهان کودک قرار گیرند. همچنین در پارک های بازی وسایل بازی پلاستیکی بافت دوستانه تری داشته و در برخورد کودک و بدن کودک با آنها تجربه ی مناسب تری از وسایل قدیمی فلزی شکل داده است. همچنین رنگ بندی های شاد تر و ماندگارتر باعث افزایش اقبال آنها شده است.
لوازم خانگی، دستگاههایی هستند که کارهای روزانهٔ خانهداری را آسانتر میکنند. این وسایل زندگی انسان را متحول کردهاند و سبب بهبود بهداشت و تغذیهٔ عمومی شدهاند. از آنجایی که طراحی و تولید چنین دستگاه هایی باعث تسهیل روند زندگی انسان شده و بر کیفیت آن تاثیر فراوانی دارد، این صنعت از اهمیت ویژه ای در جهان برخوردار است.
یخچال، جارو برقی، ماشین ظرف شویی، اتو، میکسر، چرخ گوشت، مایکروویو و … برخی از لوازم خانگی هستند که در تولید ان ها از مواد پلیمری استفاده شده است. چند مورد از مهم ترین پلاستیک های مورد استفاده در این صنعت عبارتند از: پلی آمید، پلی استال ، پلی متیل متاکریلات، پلی کربنات، مواد استایرنی مانند SAN ,ABS و همچنین کامپاند های مهندسی مانند پلی آمید ها و PBT ، PP تقویت شده و انواع TPE ، همچنین اخیرا با پیشرفت های کائوچوهای بهداشتی در تولید ظروف تاشو، ظروف نسوز و ... از سیلیکون بهداشتی به شکل وسیعی استفاده می شود.
تلفن: 02157416017
همراه09128162036
کد پستی: 3313193775
احمدآباد مستوفی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت آرون رایا بسپار میباشد.